Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Όλοι στο Φραγκοκάστελο!

Η στιγμή να δούμε επιτέλους τους Δροσουλίτες έφτασε!! 
Δεν αναφερόμαστε όμως στην καινούρια μας παράσταση, η οποία ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς, αλλά για το φαινόμενο των Δροσουλιτών!! Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς, στην Κρήτη τουλάχιστον, που να μην γνωρίζει για τους Δροσουλίτες ε? 
Για εσάς που δεν ξέρετε τις λεπτομέρειες μην νιώθετε καθόλου άσχημα...και εμείς με την σειρά μας έπρεπε να ξαναθυμηθούμε κάποια πράγματα. Οπότε ας διαβάσουμε μαζί παρέα........

Πηγή Βικιπαίδεια : 

Με τον όρο Δροσουλίτες είναι γνωστό ένα οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται γύρω από το Φραγκοκάστελλο, στην περιοχή των Σφακίων, στην νότια Κρήτη. Παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου κατά τις πρωινές ώρες. Πρόκειται για κινούμενες σκιές που παρατηρούνται στον κάμπο του Φραγκοκάστελλου, από τις γύρω ορεινότερες περιοχές. Το όνομά τους έχει να κάνει με την εμφάνισή τους κατά τις πρωινές ώρες, μαζί με την πρωινή δροσιά. Η τοπική παράδοση συνδέει το φαινόμενο με τη φονική μάχη που διεξήχθη στην περιοχή τον Μάιο του 1828 ανάμεσα στους εξεγερμένους κατοίκους της περιοχής και σε τουρκικό στρατιωτικό σώμα. Οι πιο αποδεκτές επιστημονικά εξηγήσεις αποδίδουν το φαινόμενο σε αντικατοπτρισμό ή σε οφθαλμαπάτη.

Σύμφωνα με μία εξήγηση το φαινόμενο οφείλεται σε οφθαλμαπάτη που προκαλείται από την εξάτμιση της πρωινής δροσιάς. Η ελαφριά ομίχλη που δημιουργείται από αυτή την εξάτμιση μοιάζει συχνά να δημιουργεί διάφορες φιγούρες που μπορούν να εκληφθούν και ως ανθρώπινες.

Σύμφωνα με άλλη εξήγηση το φαινόμενο οφείλεται σε αντικατοπτρισμό εικόνων από τις βόρειες ακτές της Αφρικής. Συνεπώς οι σκιές των ιππέων που παρατηρούνται δεν είναι παρά αντικατοπτρισμός καμηλιέρηδων της ερήμου.

Όποιοι τυχεροί λοιπόν βρίσκεστε κοντά στην περιοχή σπέυστε στο κάστρο με την παρέα σας τις πρωινές ώρες μήπως και δείτε τους καβαλάρηδες. Για τους υπόλοιπους τώρα που δεν μπορείτε να βρίσκεστε εκεί.....μην ανησυχείτε!! Σας έχουμε μια πολύ καλή εναλλακτική....αρκεί να περιμένετε μέχρι τις 3 Σεπτέμβρη όπου και έχει κανονιστεί η πρεμιέρα της νέας μας παράστασης!! Είμαστε σίγουροι ότι η αναμονή θα σας ανταμείψει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου